✿klik untuk kaya✿

Monday, March 28, 2011

♥gigi meraung♥

assalamualaikum

boleh saya nak membebel?
bukan saya nak perkecilkan skill seorang dr.
tp saya kesal attitude mereka.
apa gunanya nama seorang doktor jika berbakti hanya untuk duit semata-mata.
(tukar bahasa pasar)
kisah benar 

klinik kat malaysia: gigi you kena cabut ni,mmg dah xley wat pape.then solution die mst buat implant.

iklan:
nak taw implant tu hape?
dental implant is a titanium "root" used in dentistry to support restorations that resemble a tooth or group of teeth to replace missing teeth. 

 pic process of implant.
mmg masyuk woo...satu gigi 5K!
 
sambung cerita:
oo..xpela dr.ape2 pun dr cabut la dl.nnt sy nak buat implant sy datang balik.
then rongakla gg molar 6.
gigi saya yg lain ada masalah ke dr?
doktor: xde...^^

klinik kat egypt:(klinik ahmed hafeez)

no need buat implant just buat bridge.
tp gigi premolar 4,5 and molar 7 ni kena buat endodontics.

dalam hati:what??3 gg buat endo?(melayang duit)*___*
OM ALLAH!

so total termasuk bridge--------->3450LE=RM1900
yup,lagi murah dari malaysia.
nak taw hape itu bridge and endodontics?

bridge:
known as a fixed partial denture, is a dental restoration used to replace a missing tooth by joining permanently to adjacent teeth or dental implants.



endodontics:

Root canal therapy is one of the most common procedures. If the pulp (containing nerves, arterioles, venules, lymphatic tissue, and fibrous tissue) becomes diseased or injured, endodontic treatment is required to save the tooth.

ok done!
 
so kat sini,ape yg saya kesalkan.
kenapa masa treatment kat malaysia dr x prihatin macam apa yg klinik dr hafeez buat?
bukan kementerian ok,private.
kenapa bila sy tanye ada prob laen ke?
then the answer is no!
even the truth is gg tu mmg sakit!
at least,doktor cek semua mslh patient dulu,then gtaw patient what his prob..die nak buat n berapa bajet tu.biar patient decide.
mampu ke x,tu depends kt patient.
tugas doktor:give patient the best service.


T_____T
SIGH

p/s:bukan niat untuk perkecilkan doktor2 kat malaysia,tp hanya nk luahkan rs hati.
maybe saya yg xpernah berpeluang jumpa dr yg sehandal n teliti mcm kt egypt(dr ahmed)

"ya ALLAH,andai aku mmg dilahirkan sebagai seorang dr GG,ikhlaskanlah hati,lapangkanlah hati dan permudahkanlah urusan aku untuk bagi yg terbaek kepada mereka yg memerlukan"
ameen.

2 comments:

NazneenNajib said...

I was here. Thanks for visiting & adding me up in your link dear! all the best bakal doctor gigi yang cantik! :)

akhyaranis said...

wah!adorable nazneen,thanx for da visit!yup,insyaALLAH future dentist.